Оратівський ліцей Вінницького району Вінницької області
Оратівська громада, Вінницька область
Освітній портал оратівського району Підписатися на новини
20 Квітня 2024 р

Голокост нам треба пам’ятати, Адже пам'ять – то є наша совість. Помилок таких не допускати, Не писати геноциду повість. Процвітай і слався, Україно мила! Кращого життя ти, вірю, гідна, В об’єднанні й мирі наша сила! А вона нам зараз так потрібна!

Голокост – у перекладі  з грецької означає «всеспалення, спалений цілком» - визначення масових вбивств (понад 6 млн.) євреїв у 1933 - 1945 рр. у Європі.

Історію неможливо повернути назад. Але необхідно розповісти про неї всю правду. Історія нашої Батьківщини, на жаль, має  й сумні сторінки. Україна – це країна пісні й краси, але  в роки Голокосту – це країна смерті. Смерті безвинних…

Голокост – трагедія, злочин проти людства, який тривалий час був закритим. Трагедія українських євреїв була не просто частиною Катастрофи у роки світової війни. Вона стала тією сходинкою, переступивши яку нацисти вирішили остаточно знищити всіх євреїв Європи.

В Україні  єврейський геноцид носив особливо жорстоку форму.

Загальна кількість загиблих українських євреїв можна оцінити  приблизно в 2  млн. чол. У цілому Україна втратила близько 70% довоєнного єврейського населення.

Символом Голокосту в Україні став розстріл близько ста тисяч людей, більшість із яких були євреями, у Бабиному Яру (м. Київ). Саме він став відправною точкою в історії Голокосту.

 Через кілька місяців після приходу на українську землю нацисти знищили велику частину євреїв, які жили в Києві: за 48 годин в Бабиному Яру були по-звірячому вбиті 33 тисячі дітей, жінок і чоловіків. Але і до самого закінчення німецької окупації в 1943 році в цьому місці життя були позбавлені десятки тисяч військовополонених і мирних жителів - українців, росіян, білорусів та багато інших.

 

« повернутися до списку новин

Логін: *

Пароль: *