Дату Дня Землі вибрали і затвердили у 1971 році в Організації Об'єднаних Націй. Свято було вирішено проводити в день весняного рівнодення - у цей час змінюється біологічний ритм планети, і вона переходить на новий виток розвитку. Про це написано і в зверненні ООН: 

 

День Землі - це спеціальний час, який призначений, щоб привернути увагу всіх людей до усвідомлення планети Земля як їхнього спільного дому, відчути нашу всеземну спільність і взаємну залежність один від одного.

Свій початок День Землі бере з 1840-х років - тоді відомий американський громадський діяч Джон Мортон розгорнув велику кампанію по посадці дерев і кущів. У 1872 році він запропонував започаткувати День дерева, який відразу ж став дуже популярний - протягом одного дня жителі штату висадили близько мільйона дерев. Починаючи з 1970 року сенс свята став ширшим і у нього з'явилася нова назва - День Землі, який ООН офіційно і визнала в 1971 році.

Що прийнято робити в День Землі

У Дня Землі 20 березня - миротворча і гуманістична місія, тоді як у свята 22 квітня - екологічна. 20 березня по всьому світу проходять миротворчі та екологічні акції. Антропогенний вплив людини і війни завдають великої шкоди планеті, яку вона не може сама подолати. Тому День Землі 20 березня має особливе значення сьогодні, коли наше життя нищить отрута війни.

За традицією, що склалася, в День Землі у більшості країн 20 березня прийнято впродовж однієї хвилини дзвонити в Дзвін Миру - символ мирного життя і дружби всіх народів. Дзвін закликає задуматися, як зберегти планету і життя на ній.