Оратівський ліцей Вінницького району Вінницької області
Оратівська громада, Вінницька область
Освітній портал оратівського району Підписатися на новини
26 Квітня 2024 р

Як діяти у разі загрози радіаційної небезпеки

Є ризик витоку радіації? Однак не панікуйте. Коли виникне реальна загроза, органи влади з питань надзвичайних ситуацій нададуть вказівки щодо подальших дій.

При оголошенні небезпечного стану не панікуйте, а слухайте офіційне повідомлення.

Одержавши повідомлення про радіаційну небезпеку, негайно укрийтеся в будинку. Стіни дерев’яного будинку послаблюють іонізуюче випромінювання у 2 рази, цегляного - у 10 разів; заглиблені укриття (підвали): з покриттям із дерева - у 7 разів, з покриттям із цегли або бетону - у 40-100 разів.

Щоб у помешкання проникло менше радіації, щільно закрийте вікна та двері та заклейте щілини. Проведіть йодну профілактику.

Дози йодистого калію:

- дітям віком до двох років – по 0,040 г на один прийом;

- дітям віком від двох років і дорослим – по 0,125 г на один прийом.

Таблетки слід приймати після їжі, запиваючи чаєм, соком чи водою. Дозування: 1 раз на день протягом 7 діб.

Що робити, якщо у вас немає йодистого калію?

Виручить звичайний розчин йоду.

- Дітям віком до двох років давайте по 1-2 краплі 5% настоянки, розведених у 100 мл консервованого молока або годувальної суміші.

- Дітям віком від двох років і дорослим – по 3-5 крапель на склянку молока або води. Водно-спиртовий розчин слід приймати після їжі тричі на день протягом 7 діб.

Настоянку йоду можна наносити на поверхню кінцівок у вигляді сітки один раз на день протягом 7 днів.

Підготуйтеся до можливої евакуації.

- Зберіть документи, ліки, продукти харчування.

- Зробіть запас питної води.

- Покладіть також у наплічник чи сумку антисептики та інші необхідні вам речі. Увага! Ваш багаж має бути герметично упакованим.

- Перед виходом з дому перекрийте електро-, водо- і газопостачання.

- Одягніть протигаз, респіратор або ватно-марлеву пов'язку, верхній одяг та гумові чоботи.

- Уточніть, звідки буде проводитися евакуація. Повідомте про це сусідів, допоможіть дітям, людям з неповносправністю та особам похилого віку. Їх евакуюють першими.

Прибувши на нове місце перебування, дезактивуйте засоби захисту, одяг, взуття та проведіть санітарну обробку шкіри на спеціально обладнаному пункті або ж самостійно. Ставши проти вітру спиною, зніміть верхній одяг, струсіть його і повісьте на перекладину. Віником або щіткою зметіть із нього радіоактивний пил та вимийте водою. Відкриті ділянки шкіри обробіть водою або розчином типу ІПП-8. Але не варто шукати його вже по аптеках – розчин видадуть вам на місці. Обробляйте шкіру з допомогою марлі чи простого рушника.

Адреси організацій, які надаватимуть допомогу постраждалому населенню, повідомлять місцеві органи державної влади.

Важливо. Вживайте в їжу лише ті продукти, які зберігалися у закритих приміщеннях. Тоді є шанс, що вони не будуть радіоактивно забрудненими. Не їжте овочів, які росли на забрудненому ґрунті, й не пийте молока від корів, які паслися на забруднених пасовиськах.   

Після того, як з'явиться повідомлення про радіоактивну небезпеку, в жодному разі не пийте воду з мереж водопостачання. Воду із відкритих водойм також. Колодязі накрийте.

Не затримуйтеся довго на забрудненій території. Обов'язково використовуйте засоби захисту:

  • для органів дихання – протигаз, респіратор, ватно-марлеву чи протипилову пов'язку, зволожену марлеву пов'язку або хустинку;
  • для захисту шкіри – спеціальний захисний одяг типу ОЗК, плащ із капюшоном, накидку, комбінезон, гумове взуття та рукавиці.

У приміщеннях, в яких перебуваєте, проводьте вологе прибирання. Використовуйте при цьому мийні засоби.

Матеріали з Інтернету.

« повернутися до списку новин

Логін: *

Пароль: *